Fond memorijala

Fond Kantona Sarajevo za izgradnju i očuvanje gorbalja šehida i poginulih boraca, memorijalnih centara i spomen obilježja žrtava genocida jedinstvena je upravna institucija u Bosni i Hercegovini. Osnovan je 1997. godine odlukom Skupštine Kantona Sarajevo s ciljem postavljanja nadgrobnih obilježja šehidima i poginulim borcima na prostoru Kantona Sarajevo. Zadaci Fonda su projekti izgradnje i postavljanja nadgrobnika – nišana, izgradnje mezarja / grobalja, memorijalnih centara i spomen obilježja i njihova zaštita, projekti njegovanja kulture sjećanja i očuvanja tekovina odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992–1995., narodno-oslobodilačkog rata 1941–1945. i tekovina antifašizma. Današnji šehitluci i groblja poginulih boraca biljezi su koji opominju da se u ovoj zemlji na pragu 21. vijeka dogodio brutalni zločin: genocid, silovanja, etničko čišćenje i strada-nje nedužnog stanovništva, a sve naočigled svjetske javnosti, što će generacijama koje dolaze biti trajna opomena da se zlu nikada više ne dozvoli da se vrati na ove prostore.

U svom četrnaestogodišnjem periodu postojanja Fond je realizovao cca. 421 projekat izgradnje mezarja i 8.779 postavljenih nadgrobnih obilježja, od toga 342 projekat izgradnje i 8.363 nadgrobnih obilježja u Kantonu Sarajevo. U Federaciji BiH realizovano je 56 projekata izgradnje i 324 postavljena nadgrobnika, a u RS 24 projekta i 92 nadgrobnika. U cilju njegovanja tekovina odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992–1995. realizovano je i 37 projekata koji se odnose na knjige, publikacije, propagandne materijale, dokumentarne filmove…

Koncept Fonda je da se u aktivnosti i poslove koji se provode uključi što veći broj institucija, istaknutih pojedinaca, udruženja i organizacija kako bismo formirali svijest o utemeljenju žrtve u sistem društvenih vrijednosti nove bosanske države.

Na koncu, želimo se zahvaliti svima koji su u prethodnom periodu finansijski pomogli realizaciju projekata Fonda, jer bez njihove podrške ne bismo mogli realizirati dosadašnje projekte. Pozivamo sve ljude dobre volje, plemenite patriote koji se do sada nisu uključili u podršku i pomoć da to čim prije učine, zbog sebe i zbog generacija koje će nas naslijediti u državi koju danas gradimo, a posebno zbog činjenice da ovaj plemeniti posao Fond ne može realizovati sam. Memorijalne centre i spomen obilježja žrtvama genocida možemo izgraditi i voditi brigu o njima samo zajedničkim snagama s onima koji vole svoju zemlju; na taj će način izgrađeni objekti dobiti svoj puni smisao i poslati poruku da smo se borili i da ćemo se boriti za pravdu i slobodu svih građana u našoj jedinoj domovini Bosni i Hercegovini.

Opširnije na www.dasenezaboravi.org.ba