Izložbom “Heroji oslobodilačkog rata” obilježena godišnjica pogibije Adila Bešića


U periodu od 26.11. do 29.11. 2021. godine, Savez dobitnika najviših ratnih priznanja USK-a je kroz različite aktivnosti organizovao obilježavanje 29. godišnjice pogibije Adila Bešića – Heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. Ispred Fonda Memorijala obilježavanju su prisustvovali direktor JU Fond Memorijala KS dr. Ahmed Kulanić i pomoćnik direktora za njegovanje tekovina i organizaciju manifestacija Suad Zijadić.

Ove godine, Fond Memorijala uključio se u program obilježavanja godišnjice predstavljajući publici, školarcima, prijateljima i saborcima rahmetli Adila Bešića, putujuću izložbu “Heroji oslobodilačkog rata” kustosice Halime Husić, kojom se kroz tri cjeline prikazuju kratke crtice iz života devetorice heroja. Centralni dio donosi akcente njihovog ratnog puta, dok je u gornjoj margini filmske trake predstavljen život prije rata, a u donjoj okamenjeno sjećanje na heroje – fotografije reprezentativnih spomenika u njihovu čast. Uz izložbu, priređen je i predstavljen kratki film o Adilu Bešiću koji je načinjen od arhivskog i sirovog materijala snimljenog u saradnji sa Udruženjem Reakcija i FTV-om tokom 2020. i 2021. godine.  

Uz kratku prezentaciju o važnosti kulture sjećanja i ulozi institucija poput Fonda Memorijala i projekata poput Muzeja heroja oslobodilačkog rata, prisutnima se obratio pomoćnik direktora Suad Zijadić, i prenio osnovne poruke i važnost zajedničkog djelovanja i saradnje na čuvanju sjećanja.

Obilaskom mjesta ukopa, odavanjem počasti, polaganjem cvijeća i obraćanjem zvanica završeno je obilježavanje godišnjice pogibije Adila Bešića. Tokom boravka u Bihaću organizovan je i radni ručak, gdje je direktor Kulanić razgovarao sa zvaničnicima i predstavnicima boračkih organizacija Unsko-sanskog kantona te Federalnim ministrom za boračka pitanja, o organizaciji manifestacije Odbrana Bosne i Hercegovine 2022. godine.