Obilježena je 21. godišnjica osnivanja Fonda memorijala


Šehidsko spomen mezarje Kovači


Dana 27. aprila 2018. godine na Memorijalnom kompleksu Kovači, obilježena je 21. godišnjica osnivanja Fonda memorijala.

Iako je osnovan sa zadatkom da se brine o šehidskim mezarjima i memorijalima na Kantonu Sarajevo, danas, 21 godinu poslije, Fond memorijala izrastao je u respektabilnu instituciju koja ne samo što ispunjava funkciju zbog koje je i osnovana, već na jedan poseban način njeguje tekovine odbrambeno-oslobodilačkog rata.
Na Kovačima, jednom od najvećih šehidskih, vojnih, grobalja novije historije u Europi, položeno je cvijeće za 6.360 poginulih boraca Armije Republike Bosne i Hercegovine i MUP-a a potom je proučena hatma dova za šehide, dok su u Katedrali Srca Isusova i Sabornoj crkvi služeni misa zadušnica i parastos. Ispred Zida sjećanja položeni su ljiljani za sve ljiljane koji su svoje živote ugradili u temelje slobodne domovine.

Polaganje cvijeća na Zidu sjećanja Memorijalnog kompleksa Kovači


Okosnica programa bili su mladi, učenici osnovnih i srednjih škola iz Bosne i Hercegovine, koji su uzeli učešće na konkursu za najbolji literarni rad na temu „Heroji oslobodilačkog rata“. U sklopu prigodnog programa, proglašeni su pobjednici konkursa, te uručene vrijedne nagrade učenicima, njhovim nastavnicima te školama čiji su učenici učestvovali na konkursu. Posjetioci su imali priliku čuti pobjedničke radove osnovaca i srednjoškolaca, te uživati u izvedbama ilahija i kasida KUD iz Visokog.

Nagrađeni učenici, autori najboljih literarnih radova

Na kraju, uz zakusku i druženje, posjetitelji su mogli pogledati izložbenu postavku o heroju oslobodilačkog rata – Safetu Hadžiću.

Pogledajte kratke video inserte događaja.