Zbornik radova s okruglog stola “Heroji oslobodilačkog rata”


DOWNLOAD: Zbornik “Heroji oslobodilačkog rata”

Dana 11. septembra 2017. godine u sklopu manifestacije “Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2017”, koja se tradicionalno organizuje u znak sjećanja na šehide i poginule borce, ali i sve one koji su branili Bosnu i Hercegovinu od agresora, održan je okrugli sto o herojima oslobodilačkog rata.
Sam događaj je po prvi put na jednom mjestu okupio članove porodica, prijatelje i saborce devetorice heroja, te mnoge ličnosti iz vojnog, političkog i kulturnog života u Bosni i Hercegovini, prilikom čega je upriličen program posvećen najvećim sinovima Bosne i Hercegovine.

Izlagači, članovi porodice, prijatelji ili saborci, u svojim su se referatima prisjetili devetorice šehida, Safeta Hadžića, Mehdina Hodžića, Hajrudina Mešića, Nesiba Malkića, Adila Bešića, Midhada Hujdura, Safeta Zajke, Envera Šehovića i Izeta Nanića, koji su Ukazom Predsjedništva posthumno odlikovani Ordenom heroja oslobodilačkog rata.

U svojim sredinama, među svojim prijateljima i saborcima, ostali su upamćeni kao veliki ljudi, izuzetni karakteri, principijelni borci, hrabri i odvažni, posvećeni i nadasve sposobni vojnici. Nama su ostavili primjer u veličini kojoj treba da težimo, koju treba da tražimo. Napravili su fantastične vojne uspjehe. A iza sebe su ostavili mnogo više od toga – ostavili su model, primjer karakternih ličnosti s kojima se imamo poistovjetiti, i na koje se imamo ugledati. U tom smislu pripremljen je i ovaj okrugli sto na kojem su podijeljenā svjedočanstva tek dio cjelokupne priče o herojima oslobodilačkog rata Bosne i Hercegovine.